Je staat bij ons ingeschreven voor kraamzorg. We willen je daarom graag op de hoogte houden van alle maatregelen rondom het coronavirus. Uiteraard doen wij ons best om jullie de beste zorg te kunnen blijven geven.  Tijdens de kraamweek houdt jouw Another Miracle kraamverzorgende de richtlijnen van het RIVM aan. Als cliënt vragen wij jou dan ook om hierin mee te denken en actief bij te dragen aan een veilige en fijne omgeving, voor jou en onze kraamverzorgende. Let op elkaar, zorg goed voor jezelf en een ander!

Op deze pagina vind je de laatste informatie en proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Maatregelen tijdens de kraamweek zonder een besmetting of klachten die kunnen wijzen op het coronavirus:

Kraamvisite

Raamvisite is het laatste waar wij naartoe terug willen (behalve als jullie hier zelf toe besluiten). Dit betekent dat we extra voorzichtig moeten zijn. We vragen jullie om de kraamvisite pas te laten komen wanneer de kraamverzorgende naar huis is. Willen jullie visite laten komen op het moment dat de kraamverzorgende wel aanwezig is, dan zal zij zich terugtrekken in een andere ruimte totdat de visite weer weg is. Is er geen andere ruimte aanwezig in de woning? Dan kan er op het moment van aanwezigheid van de kraamverzorgende dus geen kraamvisite worden ontvangen.

Capaciteitsverlies

Wij moeten ons kleine team van kraamverzorgenden goed blijven beschermen, want ook de verkoudheid en ‘normale’ griep ligt in deze periode van het jaar op de loer. Een kraamverzorgende met klachten kunnen wij niet inzetten en zal totdat de uitslag van de test bekend is, niet aan het werk kunnen. Veel kraamzorgorganisaties kampen al met dit probleem. Uiteraard proberen wij elkaar te helpen waar nodig. Het kan daarom voorkomen dat het aantal uren bijgesteld moet worden. Uiteraard zullen wij er alles aan doen om dit niet te laten gebeuren. Daarom is het ook zo belangrijk dat wij zo min mogelijk risico lopen op besmettingen binnen het gezin.

Mondkapjes
Onze medewerkers zijn er op getraind om zo hygiënisch mogelijk te werken en weten hoe belangrijk het is om geen virussen over te dragen tijdens het leveren van zorg. Daarnaast nemen we extra hygiënemaatregelen. Wij dragen een mondkapje en handschoenen tijdens de controles van moeder en kind. Ook bij het ondersteunen van de borstvoeding is dit de richtlijn. Verder dragen we een mondkapje als er geen mogelijkheid is om 1,5 meter afstand te houden. De zorg voor de baby zullen we zoveel mogelijk aan de ouders over laten, uiteraard ondersteunen we jullie hierbij waar nodig.

Intakegesprekken
De intakes die normaal thuis zouden plaatsvinden (eerste kind of eerste keer kraamzorg), vinden nu plaats via beeldbellen. Door aangescherpte maatregelen kunnen deze niet meer thuis plaatsvinden.

Tips om besmetting te voorkomen

 • Was je handen regelmatig (minimaal 20 seconden) met water en zeep 
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg
 • Schud geen handen
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand.

Kraamzorg bij een coronabesmetting (of verdenking)
Helaas ben je besmet geraakt met het coronavirus of heb je klachten die lijken op een besmetting. Dit maakt dat de kraamweek er wellicht anders uit gaat zien dan je had verwacht. Onze Another Miracle kraamverzorgenden zullen er alles aan doen om de kraamweek toch zo prettig mogelijk te laten verlopen. Dit betekent echter wel dat wij, voor onze veiligheid, een aantal maatregelen moeten nemen.

Voorwaarde voor aanvang kraamzorg

Als je in thuisisolatie zit in verband met een coronabesmetting wordt de volledige woning beschouwd als besmet gebied. Het is voor ons belangrijk om bij binnenkomst een ruimte te hebben die veilig is. Daarom vragen we het volgende:

 • De toetredingsruimte van de woning (in de meeste gevallen is dit de hal) wordt gebruikt als een zogenaamde sluis. De 'sluis' dient zoveel mogelijk leeggehaald te zijn (geen jassen, kinderwagens e.d.).
 • Er moet een afvalbak staan met afvalzakken.
 • In deze sluis zetten wij een box neer waarin de spullen zitten die wij dagelijks nodig hebben. Deze spullen mogen niet aangeraakt worden!
 • We leveren de kraamzorg het liefst in een ruimte die aangesloten is op de 'sluis'. Zorg ervoor dat deze ruimte een klok heeft met secondewijzer, voor het tellen van de pols. Dit kan uiteraard ook met de timer op je telefoon. Je moet deze dan zelf aanzetten en aan ons zichtbaar maken. 
 • Ook in deze ruimte dient een pedaalemmer of afvalbak te staan met afvalzakken.

Welke zorg mag je van ons verwachten?
Helaas mogen wij alleen de noodzakelijke zorg geven in een zo kort mogelijke tijd (maximaal drie uur). Onder noodzakelijke zorg verstaan we het volgende:

 • De controles bij moeder en kind. Let op: er wordt geen zorg geboden aan andere gezinsleden, alleen aan moeder en baby.
 • Het geven van instructies aan de moeder en haar partner (indien deze aanwezig is).
 • Voorlichting en ondersteuning geven over de (borst)voeding van de baby.
 • Zorgen voor de lichamelijke hygiëne, het kraambed en het babybed. Let op: de baby wordt op het aankleedkussen gewassen en gaat dus niet in bad! Dit is om het nat worden van beschermende kleding te voorkomen. We hopen dat je zelfstandig kunt douchen, ook om deze reden. Mocht je dit niet kunnen dan wassen wij je op bed.  Het bed wordt, indien nodig, verschoond (beddengoed wassen we op 60 graden).
 • Partner of aanwezig gezinslid dient te zorgen voor de was, strijk en de rest van het huishouden. 
 • Zijn er twee toiletten in huis? Gebruik dan het toilet het dichtstbij de ruimte waar wij je verzorgen. Deze reinigen we dagelijks met alcohol.
 • Het invullen van het kraamzorgdossier.
 • Heb je behoefte aan extra voorlichting en instructies? Dan zullen we dit via beeldbellen aan je aanbieden. Er kunnen meerdere contactmomenten ingepland worden om al je vragen te kunnen beantwoorden.
Deze adviezen en maatregelen kunnen per dag worden bijgesteld. We vragen jullie daarom om onze website en social media kanalen goed in de gaten te houden. Meer informatie over het coronavirus vind je op de website van het RIVM.

Vragen

Heb je vragen over je zwangerschap, de kraamtijd of andere zaken? Deze kunnen we tijdens het intakegesprek beantwoorden, maar neem vooral contact op met ons voor al je vragen gedurende je hele zwangerschap.