Hoe lang kan ik kraamzorg krijgen?

Het aantal uren dat je krijgt bij basiszorg is 49 uur indien je borstvoeding geeft en 45 uur als je flesvoeding geeft. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen. Dit wordt tijdens het intakegesprek ook met je besproken. Waar nodig kunnen wij aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol kraamzorg (LIP) de kraamzorg verlengen met aanvullende uren, zodat de zorg optimaal aansluit bij jullie situatie. De zorg die bij opname in het ziekenhuis wordt gegeven, wordt afgetrokken van de uren die je thuis krijgt.

Wat is het minimaal aantal uur kraamzorg dat ik moet afnemen?

Het minimale aantal uren zorg dat je moet afnemen is 24 uur, dat komt neer op 3 uur per dag. De zorg is dan vooral gericht op de medische controles en begeleiding bij de zorg van jullie kindje. Huishoudelijke ondersteuning hoort hier niet bij.

Wat zijn de kosten voor de kraamzorg?

Kraamzorg valt binnen het basispakket van de zorgverzekeraars, echter heb je wel een landelijke eigen bijdrage. Deze is in 2022 vastgesteld op € 4,70 per uur. Dit bedrag wordt elk jaar door de zorgverzekeraar opnieuw vastgesteld. Wanneer je aanvullend verzekerd bent krijg je (een gedeelte van) de eigen bijdrage vergoed. Indien je precies wilt weten hoe het bij jouw zorgverzekering werkt, kun je het beste informeren bij je zorgverzekeraar.

Wanneer moet ik mij inschrijven voor kraamzorg?

Wacht niet te lang om je aan te melden voor kraamzorg. Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je jezelf aanmelden. Als zzp-er kan ik tenslotte niet veel zorg aannemen. Het zou daarom jammer zijn om je te moeten teleurstellen als je voor Kraamzorg Another Miracle wilt kiezen.

Krijg ik 1 kraamverzorgende tijdens de kraamweek?

Ja je kiest tenslotte om zorg van mij te krijgen en ik vind het zelf veel te leuk om een gezin de hele week te begeleiden. Beloftes kan ik uiteraard niet maken, denk hierbij aan ziekte of andere overmacht situaties. Maar ik zal dan altijd voor een goede vervanging zoeken zodat ik jullie altijd de zorggarantie kan geven.

Ik wil borstvoeding gaan geven, moet ik een borstkolf kopen of huren?

Ik raad aan om nog geen borstkolf aan te schaffen in je zwangerschap. Mocht er een kolf nodig zijn tijdens je kraamperiode dan is het beter om een professionele borstkolf te huren om je borstvoeding optimaal op gang te helpen. Anja kan jullie de goede info geven over het huren van een kolf. Tijdens je kraamperiode kan zij je ook advies geven over het kolven waardoor je meer zicht krijgt of het nog nodig is om een kolf aan te schaffen na de kraamperiode en wat het beste bij je past.

Mijn vraag staat er niet tussen, waar kan ik terecht?

Heb je nog meer vragen, mail mij dan gerust. Anja zal jullie vragen dan zo snel mogelijk beantwoorden.

Vragen

Heb je vragen over je zwangerschap, de kraamtijd of andere zaken? Deze kunnen we tijdens het intakegesprek beantwoorden, maar neem vooral contact op met ons voor al je vragen gedurende je hele zwangerschap.